Kapitalet logo
AVSNITT #
87

NFT

Plötsligt säljs JPEG-bilder och GIFs på basketspelare för miljonbelopp. Men är NFT verkligen så annorlunda från vad konstvärlden hållt på med i årtionden?

NFT  – Non Fungible Tokens har onekligen varit på mångas läppar på senaste. Bilderna, GIFarna, samlarkorten, och allt annat som lagts på blockkedjan för decentraliserad verifiering har väckt många frågor.

Vad är ens NFT? är den första frågan. Det jobbiga svaret är att det är "vad som helst som man placerar på blockkedjan". Det lite mer begripliga svaret är att NFTer i dagsläget främst är bilder, eller snarare äkthetsbevis på bilder, som använder sig av blockkedjeteknik för att verifiera ägaren av verket. Tekniken löser ett problem som funnits med digital konst sedan den digitala stenåldern: Om jag ritar något på en dator, och du köper det av mig – hur bevisar du att du äger verket? Hur vet du att jag inte behåller filen på datorn, och säljer den till någon annan? Hur kan jag som konstnär garantera att den bild du fått är unik? Om man förenklar grovt kan man säga att den blockkedjeteknik som NFT använder sig av är som en enorm loggbok. I boken skrivs det ner hur många exemplar som finns av en bild, vem som äger den, när den såldes, och hur mycket som betalades. På så sätt kan man garantera att just du äger just den bilden som du har köpt.

Men vad betyder det att äga en digital bild? Om man ska vara lite hård så betyder det såklart ingenting. Bilden ovan, den på en poloniumaton tolkad som superhjälte, äger till exempel jag. Men du kan ju se den på samma sätt som jag kan. Du kan ladda ner bilden och skicka den till vem som helst. Men i loggboken så garanteras det att det är just jag som äger den. Och jag kan sälja den.

Om allt detta känns som den största scammen i världshistorien, så kanske en konstliknelse kan bringa viss klarhet. När Andy Warhol ställde ut Campbells tomatsoppa på museum, så kunde du gå till affären och köpa identiska burkar. Ägde du en Andy Warhol då? Det gjorde du naturligtvis inte. Min poloniumbild är en Andy Warhol. Om du laddar ner bilden äger du en burk tomatsoppa.