Kapitalet logo
AVSNITT #

Så kan hembatterier stöpa om elmarknaden

Stora hushållsbatterier i källaren kan bli nästa grej när elmarknaden förändras.

Artikeln sponsras av Tibber.

Tänk dig en låda stor som en mikrovågsugn, eller något i den stilen. i alla fall tillräckligt liten för att få plats i någon garderob. “Jag trodde de skulle vara stora som kylskåp, men jag slogs av hur små de är”, säger Daniel Lindén. 

Hemmabatterier är en ytterst marginell företeelse i dagens Sverige, men desto mer poppis i Tyskland, där det är betydligt vanligare att villaägarna installerar solpaneler. Ofta hänger det ihop, där batteriet används för att lagra ström som inte går åt i stunden. “Det vanligaste är att man laddar batteriet fullt med solel för att sedan skicka ut det till elbilen eller andra saker i hemmet under timmar då man inte har solel kvar, för att bli så självförsörjande som möjligt. Och det är en kittlande tanke, att kunna vara självförsörjande på el i hemmet”, säger Daniel Lindén, grundare av det digitala elbolaget Tibber.

Elmarknaden är lite lurig, eftersom el är en produkt som idag måste konsumeras i samma stund som den produceras. Detta gör det också svårare att ställa om samhället till förnyelsebar energi, eftersom sol- och vindkraft inte är till mycket glädje när solen inte lyser, och när vinden inte blåser. 

I teorin är dock hemmabatterier en tilltalande idé. För med smart styrning kan de användas inte bara till att sänka hushållens elnotor, utan också för att avlasta hela energisystemet. Det skulle också minska behovet av smutsig och dyr el som idag används när den vanliga produktionen inte räcker till. “Förmodligen skulle det möjliggöra mer förnyelsebar el till elsystemet också”, säger Daniel Lindén. 

Ett hemmabatteri kan idag kosta uppemot 100 000 kronor, och står därför kanske inte högst på svenskarnas inköpslistor. Men med den kapacitetsutbyggnad som just nu pågår tack vare efterfrågan på elbilar, så är det inte otänkbart att batterier tids nog finns i både villor och lägenheter.  “Om vi kommer till ett sådant läge, då har vi ju bryggat över en massa utmaningar. Det är stort om det blir så. Det skulle ändra hela dynamiken i hela energisystemet, utan tvekan”, säger Daniel Lindén. 

Tibber är ett digitalt elbolag där du får 100% förnyelsebar el till inköpspris. Du kan följa din förbrukning i appen, och har du en elbil, en värmepump eller smart belysning, så kan du styra allt med Tibber. Läs mer på Tibbers hemsida.