Kapitalet logo
AVSNITT #
56

Varför är avokado så dyrt?

"Hälsofrukt, och en älskad del av fredagstacon – avokadon blir allt mer eftertraktad. Men vad är det som får priset att svänga så mycket?"

Den australiensiska fastighetsmogulen Tim Gurner förutspådde för ett knappt år sedan att "dagens ungdom" aldrig skulle ha råd att köpa en bostad. Anledningen, enligt Gurner: de äter för mycket avokado. Trams, såklart, men vad är det egentligen som gör att det grönsvarta bäret blivit så dyrt?

I jakten på svar träffar Kapitalet Peter Larsson på Årsta Partiaffär, Stockholms enda pratglade frukthandlare.

— För ett par år sedan kostade den fyra och femtio. Nu kostar den sju, säger han.

Han har jobbat med frukt i 35 år, men aldrig sett en sådan avokadoboom. Peter Larsson, precis som många andra, pratar om en hälsotrend där avokadon hamnat i centrum. Samtidigt är det inte den enda förklaringen till prisstegringen. Efterfrågan bara ökar också från Kina, vars växande medelklass blivit avokadotokig. Samtidigt har många avokadoproducenter drabbats av svår torka de senaste åren. För den vattenkrävande avokadon innebär det tidvis mindre skördar, vilket lägger band på utbudet. Det i sig har fått oväntade konsekvenser. I den mexikanska delstaten Michoacán har avokadon blivit så värdefull att knarkkarteller hotar och kidnappar bönder för att kunna få en procent på försäljningen, något som höjer priserna ytterligare.

Men prisfluktuationen då? Svaret innehåller allt från klimatförändingar, tallbarr, och förklaringen till varför så mycket avokado är oätlig.